Ford Focus RS budjettimodaukset: osa 1

Ford Focus RS ja minä emme ole vielä päässeet ilakoimaan nelipyöräluisussa. Etelä-Suomen alkutalvi oli märkä ja vähäluminen eikä ajoaikaa harjoitteluradoille saatu kiireiltä järjestymään. ESP pysyy päällä ja Drift-näppi kylmänä. Kuten sanonta kuuluu: “Kun ei voi laittaa Foortia linttaan, on keksittävä jottain Focuksen pinttaan.”

Hiomaan RS:n ulkonäköä, siis. Kriteerit olivat seuraavanlaiset: muokkausten on oltava helposti toteutettavissa, suht´ edullisia ja niistä on oltava hyötyä – käytännössä tai ajonautintoa lisäten.

Madallukset ja etulipat ovat poissuljettuja. Vakio-RS:n etulippa menee autohallini luiskasta 1,5 sentin marginaalilla, kun ajaa oikeassa kulmassa.

Antennin alku ja juuri

Vuosimallin 2017 Focus RS mk3 on varustettu vanhan koulukunnan lyhyellä piiska-antennilla, kuten ex-Alfani vuodelta 1989. Kai tässä joku designmotiivi taustalla on piilemässä, jota on Ford Motor Companyn design-palavereissa pyöritelty: analoginen muisto digiajassa tai muuta vastaavaa.

En ollut juurikaan ajatellut antennista sen kummempaa ennen kuin vein RS:n ensimmäiseen harjattomaan Juhlapesuun. Pesussa lähimmäs autoa tulee yleensä kuivauspuhallin. Föönin pyyhkäistessä pitkin kattoa, kuulin kevyen kolinan. Samalla muistan episodin ex-Alfani kanssa, jossa piiska jäi pesuriin. Tatti nousee nopeasti otsaan, kun ohjeet ovat kissan kokoisilla kirjaimilla pesulan seinässä: ota antenni irti. Ei voi kahta kertaa munata saman asian kanssa…

Selvisin säikähdyksellä, mutta asialle oli tehtävä jotain. Ellei autopesu niin joku muu siitä antennista minun tuurillani tekisi lopun kuitenkin. Kiitos internetin, budjettiratkaisuksi löytyi haineväantenni.

Oikea koko ja väri

Ebay ja Amazon tarjoilee jonkun verran haineväantenneja – niin mallikohtaisia kuin yleismalleja. Kevyellä googlettelulla selvisi, että tässä ei kannattanut säästää. Halvimpien haineväantennien ostajat olivat päätyneet muokkaamaan antennia sisäpuolelta, jotta se mahtuisi alkuperäisen antennintyngän päälle.

Päädyin Paintmodzin hainevään hintaan 57,90 puntaa toimituskuluineen. Paintmodz Proform on pieni brittiläinen firma, joka on erikoistunut Ford Fiestan ja Focuksen osien kustomointiin. Ilahduttavasti myös aiempien sukupolvien Fiestoihin ja Focuksiin löytyy jotain.

Toimitus saapui reilussa viikossa ja ensivaikutelma oli viimeistelty. Evä oli pakattu huolellisesti pahvilaatikon sisälle kuplamuoviin ja mukana oli asennusohjeet. Väri sekä metallinhohtoisuus olivat silmämääräisesti yhteneväiset RS:n oman Nitrous Blue-maalipinnan kanssa. Kiinnitysteippi oli huolellisesti muotoon leikattu.

Jäljempänä lisää asennuksesta.

Haineväantenni – asennus

Paintmodzin haineväantenni on pirullisen nerokkaan simppeli asentaa. Aluksi kierretään vanha irti ja kierretään pakkauksessa tullut kierretangon pätkä vanhan antennin tilalle. Hainevän sisällä oli yksi piuha, mikä kiinnitettiin lenkistään auton kierretangon kierteisiin ja kiristys tehtiin mukana tulleella mutterilla. Sitten puhdistin antennin ympäristön tärpätillä enimmistä rasvoista ja vahoista, jotta teipillä on mihin tarttua. Haastavin osuus oli liimata hainevä suoraan katon suuntaisesti vanhan antennityngän päälle.

Asennusohjeissa suositeltiin kuumentamaan teippi hiustenkuivaajalla tai kuumailmapuhaltimella. Tyydyin painelemaan hainevää tovin eri kulmista varsin jämäkällä otteella. Ja avot!

Alla on nyt 1500 kilometriä maanteitä, kaupunkia, tiesuolaa ja paukkupakkasta sekä lukuisia harjattomia konepesuja. Hyvin on pysynyt kiinni!

Paintmodzin haineväantenni oli katolla alle 30 minuutissa ja saavutettu hyöty on lyömätön. Lookki muuttui oleellisesti eikä antenni jää aivan heti matkalle. Radiosignaalin kuuluu yhtä hyvin kuin aiemmin.

Arvosana: helppous-hinta-laatu-hyöty -suhde takaa Paintmodzin haineväantennille täydet viisi tähteä.

-jussi-

Ford Focus RS – heräteostoksen pikkutarkka anatomia

Kuin viimeistä päivää – Alfa Romeo 75 vaihtoi maisemaa

2 thoughts on “Ford Focus RS budjettimodaukset: osa 1”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.